Předání prestižních cen FUTURE FORCES 2014

Dne 15. 10. 2014 proběhlo na mezinárodní výstavě a konferenci FUTURE FORCES 2014 novinářské ocenění nejlepších exponátů této výstavy. V oboru Munice byla prestižní cena udělena společnosti EXPLOSIA a.s. za exponát „Bimodulární systém 155mm BMCS pro kanónové houfnice“.

155mm BMCS je moderní řešení hnacích náplní pro současné dělostřelecké systémy ráže 155 mm, které nahrazuje zastaralé náplně v plátěných pytlících. Systém tvoří dva typy modulových náplní, a to náplň BC-E pro zóny krátkých dostřelů a náplň TC-F pro zóny dlouhých dostřelů. Oba typy hnacích náplní jsou vyrobeny jako celospalitelné, to znamená, že po výstřelu je nábojová komora prázdná a je možné okamžitě nabíjet další náboj. Systém 155mm BMCS je určen pro 155mm kanónové houfnice s délkou hlavně 39, 45 a 52 ráží a s objemem nábojové komory 18, 23 a 25 litrů. Modulové náplně lze nabíjet jak ručně, tak i pomocí automatických nabíjecích systémů. V kombinaci se střelou s generátorem dnového výtoku je možné dosáhnout dostřelů přes 42 km (hlaveň délky 52 ráží). Svými vnitrobalistickými parametry splňuje podmínky balistické úmluvy JBMoU (Joint Ballistics Memorandum of Understanding). Systém 155mm BMCS díky konstrukci a použitým materiálům snižuje opotřebení hlavně a tím prodlužuje její životnost.

Celý systém je kompletován z komponent vyráběných v Explosii a.s. a v současné době prochází vojskovými zkouškami pro zavedení do polské armády, jako hlavní hnací náplně pro moderní 155mm samohybnou kanónovou houfnici KRAB polské výroby.