Druhou vlnu epidemie jsme zvládli, hlásí Explosia

Současná doba koronavirová se nás dotýká na mnoha frontách, ať už jde o omezení setkávání se s lidmi, nákupů nebo sportovních a kulturních akcí. Dopad má situace kolem nemoci Covid-19 také na výrobní podniky, které se snaží své zaměstnance před nákazou chránit a tím tak zajistit plynulý chod výroby. Naše společnost šla v boji proti epidemii odvážnou, i když finančně náročnou cestou a zdá se, že jsme uspěli. Alespoň zatím.

Už první vlna epidemie na jaře letošního roku k nám přinesla mnohá opatření. Mezi první patřilo zvýšení hygieny v podobě užívání dezinfekce rukou a zajištění roušek pro zaměstnance. Na jejich výrobu byli dokonce někteří zaměstnanci vyčleněni a ušito jich bylo více než šest set. „Ochota některých pracovníků, sehnat materiál na jejich výrobu ve svém volném čase, byla úžasná,“ oceňuje přístup podřízených předseda představenstva Explosie Radomír Krejča. I díky opatřením, ke kterým se brzo přidal například zákaz návštěv nebo práce na home office u zaměstnanců, kde to bylo možné, se podařilo první vlnu ustát bez jakéhokoliv omezení provozu společnosti.

Druhá vlna epidemie, která nabrala na síle na začátku podzimu, vyzkoušela naši připravenost naplno. Firma zavedla již vyzkoušená opatření, ovšem zvyšující se nárůst nakažených vně i uvnitř společnosti ukazoval, že tentokrát je potřeba přidat další opatření. Těmi se staly PCR testy zaměstnanců, na které jsme objednali specializovanou laboratoř. „Jakmile jsme měli u zaměstnance podezření, že by mohl být nakažen, protože měl i sebemenší příznaky, nebo se v jeho okolí pohyboval někdo, kdo měl nákazu potvrzenou, zaplatili jsme mu test“, popisuje Radomír Krejča. Naši bezpečnostní technici okamžitě trasovali dotčené zaměstnance a zajišťovali bezproblémový, a především bezpečný průběh testování, čímž se podařilo vytvořit zhruba třídenní náskok oproti hygienickým stanicím, které náš přístup následně ocenily. Společnost se díky testování a rychlému trasování podařilo před větším šířením nákazy uchránit a až na menší organizační záležitosti nebyla výroba epidemií dotčena. „Byť nás testy stály více než dvě stě tisíc korun, vydaných peněz nelitujeme, protože zdraví a bezpečí našich zaměstnanců jsou u nás na prvním místě“, uzavírá příběh druhé vlny předseda představenstva Explosie.

Odborníci v současné době varují už před možnou třetí epidemiologickou vlnou. V případě, že se jejich prognózy naplní, s přispěním našich zaměstnanců jsme připraveni jí opět vzdorovat.