Explosia otevírá modernizovanou linku na sférický prach

Nová linka, vyšší produkce. Takovým směrem se vydává pardubická společnost na výrobu výbušnin. Modernizovaná linka má za úkol nejen zvýšit produkci, ale pomoci lépe využívat stávající technologie.

Sférické prachy se používají jako náplň do nábojů pistolí ráže 9 mm, ale také do samopalů nebo kulometů. Jejich výroba představuje výsledek vlastního výzkumu a vývoje prováděného nepřetržitě od 60. let minulého století. Technologie byly vyvinuty v Explosii už v roce 1965. Modernizace a doplnění o nová zařízení pak přišly v roce 1996 a 1998. Rok 2016 je ve znamení dalších novinek.

5. dubna přestřihl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek spolu s náměstkem hejtmana Pardubického kraje Romanem Línkem a generálním ředitelem pardubické Explosie Josefem Tichým červenou pásku přede dveřmi budovy B22. „Nová linka pro nás znamená lepší flexibilitu v plnění zakázek a zkrácení času od objednávky k realizaci“, říká k investici za desítky milionů korun právě šéf pardubické Explosie Josef Tichý.

Za plechovými dveřmi se ukrývá osm nových zásobníků na vyrobený materiál. „Mohli bychom dříve více vyrábět, ale ten materiál bychom neměli kam uskladňovat. Takhle my vyrobíme jeden druh prachu, uložíme ho do zásobníků a přibližně po deseti hodinách materiál můžeme vypustit a poslat na další zpracování“, popisuje novinku vedoucího oddělení Střelivin Josef Fričl.

Úkolem modernizované linky bude navýšit produkci sférických prachů zhruba o 25 procent. Podle Josefa Fričla pomohou také dva nové válce: „Mají za úkol rozválcovat slepky a upravit balistické vlastnosti. To když se k sobě slepí více kuliček prachu najednou.“ A nejde o jedinou pomoc, se kterou modernizovaná linka přichází. Doposud se jemnější části prachu vracely k přepracování zpět do výroby. Díky vyšší kapacitě zásobníků se budou moci uchovat a využít v jiné části výroby. „Budeme vyrábět plynuleji a efektivněji“, dodává Josef Fričl.

Při hledání nových technologií a možností jak navýšit produkci přitom společnost Explosia dál klade důraz také na bezpečnost svých zaměstnanců. Vlastní technologie výroby prachu probíhá ve všech fázích až do fáze sušení ve vodném prostředí bez přímé účasti obsluhy, využívá všech doposud známých postupů ke snížení rizika při výrobě a manipulaci s výbušninou, a tak splňuje v maximální míře nejvyšší standardy bezpečnosti.